New Step by Step Map For Periyodik Kontrol Nedir?

İş Ekipmanlarının Tüketiminde Sıhhat ve güvenlik şartları yönetmeliği madde 7 ye göre ekipmanın ilk tüketimi halinde, kurulmasından ardından ve en ehemmiyetlisi iş ekipmanının yeri değiştirildiğinde iş yerinde oluşacak riskin ebatı da değişeceğinden kaynaklı ihtiyaç duyulan kontroller yapılmalıdır.

İş ekipmanları muayene edilirken Yönetmelikte belirtilen standartlar ve temel gereklilikler esas alınır. Muayene edilen ekipmanların durumu iş yerinde sağlık ve güvenlik tedbirleri yönünden bir rehber olmaktadır.

Fren Hidroliği: Özellikle yeni araçların hepsinde fren hidroliği kullanılır. Fren pedalına bastığınızda balatalar bir tel lawnımıyla değil, hidrolik yağı basıncı kullanılarak disk ile birleşirler.

Yakıt Filtresi: Yakıt filtresi, isminden de belli olacağı gibi dışarıdan aldığınız yakıtın içinde bulunan tortu ve pisliklerin, ayrıca su veya yakıt dışı bir cisim algıladığında bunun motora gitmesini en yüksek düzeyde engelleyen ve koruyan parçadvertır.

Bu halde periyodik bakım alakalı deneme ve kontrol işlemlerini içine alan fonksiyon testlerini kapsamamaktadır.

G) Elektronik kumanda sistemi ile donatılmış kaldırma ve iletme ekipmanının periyodik kontrolünde makine ve elektrik ile ilgili branşlarda periyodik kontrolleri yapmaya yetkili kişilerce yapılır.

Periyodik kontrol ile her işveren, İş yasası gereği iş yerinde çalışanların her şeyden evvel can ve mal güvenliğini ve cihazların kullanımlarında güvenliği sağlamakla mesuldür.

·         Takviyeli direksiyon devresinin seviye, durum ve sızdırmazlığının kontrolü       

Periyodik bakım şirketleri ilk olarak iş ekipmanına sahip firmaca bakım sözleşmesinin olup bulunmadığı bakım prepareına göre periyodik zamanlarda muayene edilmeli her uygulanan periyodik bakımın tarihlerini iş ekipmanının üzerine yapıştırarak tek ileri bakım tarihini belirtmek durumundadırlar.

24 Haziran 2015 tarihinde yayınlanan “Asansör Periyodik Kontrol Nedir? İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği” gereğince asansörlerin yıllık periyodik kontrollerinin A tipi akredite muayene kuruluşları tarafından yapılması zorunluluğu getirilmiştir.

Otoklav cihazına konulan malzemeler, 121 derece civarında sıcaklıkta yüksek basınç altında ve kademeli sıcaklık artworkışlarına maruz bırakılır ve arkasından bir süre buharda tutulur. Sterilizasyon işlemi için gerekli süre ve sıcaklık, sterilize edilecek mazlemelere ve doğrudan buhara maruz bırakılmalarına bağlı olarak değişir.

Bir ekipmanın güvenli bir şekilde, hedeflenen fonksiyonlarını yerine getirip getirmediğinin tespit edilmesi için periyodik olarak yapılan muayene işlemleridir. Periyodik kontrol, periyodik muayene yada fenni muayene olarak da adlandırılmaktadır.

Uygunluk değerlendirme kuruluşunun ulusal ve uluslararası kabul görmüş teknik kriterlere göre faaliyet gösterdiğinin ilgili otorite tarafından onaylanmasıdır. Muayene Akreditasyon normalı TS EN ISO/IEC 17020'dir.

‘İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık Ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’ gereğince işletmelerde çalışır vaziyette bulunan ‘Basınçlı Kaplar ve Kaldırma İletme Makineleri’nin kullanımı sırasında işçi sağlığı ve iş güvenliği konularında güvenli bir şekilde  çalışmasını sağlamak advertisementına yapılması zorunlu periyodik kontrollerdir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *